Wydawnictwo Zielone Brygady - dobre z natury

UWAGA!!! WYDAWNICTWO I PORTAL NIE PROWADZĄ DZIAŁALNOŚCI OD 2008 ROKU.

Cz. II - Cele i treści nauczania
Dział: Styl życia człowieka

CELE OGÓLNE

  1. Uświadomienie wpływu zdrowej żywności i higienicznego trybu życia na kondycję fizyczną i psychiczną.
  2. Kształtowanie świadomości znaczenia prawidłowego żywienia i edukacji żywieniowej społeczeństwa w polepszeniu stanu zdrowia.
  3. Wskazywanie sposobów wypoczynku w harmonii ze środowiskiem.
  4. Wdrażanie zasad prawidłowego zachowania się w kontaktach z naturą.

TREŚCI NAUCZANIA

  1. Zasady produkcji zdrowej żywności.
  2. Sposoby przechowywania i zabezpieczenia artykułów żywnościowych.
  3. Zależność potrzeb żywieniowych od stylu życia.
  4. Przyrządzanie sałatek z produktów ekologicznych.
  5. Sposoby wypoczynku przyjazne i nieprzyjazne dla środowiska.
  6. Ekologiczne wakacje - propozycje uczniów.
rysunek
Wanda Stefanik-Palonek, Barbara Oparowska, Ścieżka ekologiczna - program. Odrębne zajęcia dla szkoły podstawowej klas 4-6