Zielone Brygady nr 14 (116), 16-31 lipca 1998
ZIOŁA ZAWSZE DOBRE
DO WARZYW: 
- CUKINIA - bazylia, estragon, rozmaryn, majeranek;
 - KALAFIOR - koperek, rozmaryn, szczypiorek; 
 - KAPUSTA - cz±ber, kminek, jałowiec,
lebiodka, majeranek, mięta, ogórecznik, tymianek,
szałwia; 
 - POMIDORY - bazylia, cz±ber, estragon, lebiodka,
majeranek, mięta, szałwia, czosnek; 
 - ZIEMNIAKI - bazylia, cz±ber, koperek, lebiodka,
majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, li¶ć
laurowy; 
 - SOCZEWICA - cz±ber, mięta, pietruszka,
czosnek; 
 - GROCH - bazylia, cz±ber, majeranek, mięta,
rozmaryn, szałwia, pietruszka, kminek, jałowiec; 
 - CEBULA - bazylia, estragon, lebiodka, tymianek,
kminek; 
 - PIECZARKI - bazylia, estragon, cz±ber, koperek,
melisa, rozmaryn, tymianek, majeranek. 
 
DO SAŁATEK: 
bazylia, cykoria, cz±ber, arcydzięgiel, estragon, lubczyk,
kolendra, melisa, mięta, li¶cie ogórecznika,
majeranek, portulaka, tymianek, kminek oraz kwiaty: fiołka,
nagietka, nasturcji, ogórecznika, pysznogłówki,
róży, pierwiosnka. 
DO MARYNAT: 
bazylia, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn,
pietruszka, cebula, jałowiec. 
DO SERÓW: 
- twardych: rozmaryn, szałwia, kminek, koper;
 - miękkich: cz±ber, majeranek, tymianek,
fenkuł, mięta, szałwia, trybula, kminek, koper.
 
DO JAJ:
- bazylia, estragon, koperek, trybula, pietruszka,
szczypiorek; 
 - do jajecznicy + lebiodka, majeranek. 
 
DO ZUP: 
- cebula, cz±ber, estragon, jałowiec,
lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, trybula;
 - GROCHOWA: bazylia, cz±ber, koper, majeranek,
tymianek, rozmaryn, ogórecznik; 
 - POMIDOROWA: bazylia, estragon, lebiodka, tymianek,
majeranek, koper; 
 - ROSÓŁ: tymianek, bazylia, lubczyk.
 
DO ZAPIEKANEK:
cz±ber, czosnek, kolendra, lebiodka, lubczyk, majeranek,
melisa, mięta, tymianek, szałwia, koperek, komosa.
wybrała Agnieszka Czarnik
rys. Jarek Gach
Ł Informacje pochodz±
z: Lesley Bremness, Wielka Księga Ziół,
"Wiedza i Życie", Warszawa 1981. 
Zielone Brygady nr 14 (116), 16-31 lipca 1998