Strona główna 

ZB nr 4(22)/91, kwiecień '91

KUCHNIA OPALANA SLOŃCEM

Wykorzystanie energii alternatywnej (słońce, wiatr, biogaz, fale morskie, przypływy - odpływy) jest zwykle związane z dużymi nakładami. Okazuje się jednak, że nie zawsze - kuchenka słoneczna jest tańsza nawet od ogniska, a do tego całkowicie nieszkodliwa dla środowiska.

Aby wykonać własną kuchenkę będziemy potrzebować:

  1. dwa tekturowe pudła o wymiarach ok. 48 cm x 58 cm x 22 cm i 61 cm x 71 cm x 25 cm (wielkość kuchenki zależy od ich rozmiarów),
  2. pudełka po zapałkach lub klocki o wysokości ok. 3 cm.
  3. karton o rozmiarach 76 cm x 86 cm,
  4. szybę do przykrycia mniejszego pudła (ok. 55 cm x 65 cm),
  5. klej, np. do tapet,
  6. folię aluminiową,
  7. materiał izolacyjny, np. zmiętą "Trybunę" lub "Tygodnik Solidarność", wióry, słomę, łuski z grochu,
  8. pomalowaną na czarno metalową blachę do wyłożenia dna mniejszego pudła, ew. kawałek tektury pokryty folią i pomalowany (może to być także brytfanna),
  9. ciemne naczynia do gotowania z ciemnymi, dobrze dopasowanymi pokrywkami (metalowe, emaliowane, ceramiczne lub szklane),
  10. listewkę lub patyk,
  11. nożyczki, pędzel do kleju.

Jeśli już mamy wszystkie materiały możemy przystąpić do pracy:

  1. obklejamy folią mniejsze pudło (obie strony),
  2. wyklejamy folią wnętrze dużego pudła,
  3. ustawiamy na dnie dużego pudła podpórki (pudełka po zapałkach), a pozostałą powierzchnię pokrywamy izolatorem (zmięte kawałki papieru),
  4. ustawiamy małe pudło pośrodku dużego, a pomiędzy ściany wprowadzamy izolator,
  5. łączymy ze sobą pudła za pomocą górnych klap,
  6. z kawałka tektury o rozmiarach 76 cm x 86 cm (lub innych, odpowiednich dla naszego większego pudła) wykonujemy przykrywkę na kuchenkę,
  7. w przykryciu kuchenki wycinamy klapę (48 cm x 58 cm) i wyklejamy ją folią od wewnątrz (lub przyklejamy lustro),
  8. przyklejamy szybę do przykrycia od wewnątrz,
  9. podpieramy klapę patykiem tak, aby odbijała słońce do wnętrza kuchenki,
  10. na dnie kuchenki umieszczamy czarną blachę i naczynia do gotowania.

Przed nami gotowa kuchenka. Zanim jednak przystąpicie do gotowania przeczytajcie kilka uwag:

  1. Świeżo wykonaną kuchenkę należy pozostawić otwartą przez kilka godzin na słońcu, aby dokładnie wyschła i straciła zapach kleju.
  2. Gotowanie trwa stosunkowo długo, należy je rozpocząć kilka godzin przed planowanym posiłkiem, bez obawy o przypalenie czy rozgotowanie.
  3. W wodzie gotujemy wyłącznie suche produkty takie jak kasza, ryż czy fasola (unikając nadmiaru wody), mięso, owoce i warzywa (ziemniaki) gotujemy w "sosie własnym".
  4. Szybkość gotowania zależy od rodzaju i ilości pokarmu, pory roku i czasu nasłonecznienia - waha się od dwu do pięciu godzin.
  5. Kuchenka wymaga co najmniej 15 min. słońca na godzinę.
  6. W celu przyśpieszenia gotowania możemy obracać kuchenkę "ze słońcem", tak aby promienie odbite od lustra na klapie w całości wpadały do kuchenki.
  7. Nie wszystkie płyny trzeba zagotować - wodę i mleko wystarczy ogrzać do 67oC (pasteryzacja).
kuchnia opalana słońcem
Rys.1. Kuchenka słoneczna:
1 - klapa pokryta folią, 2 - szyba, 3 - przykrywka, 4 - izolacja.

Na podstawie materiałów

SOLAR BOX COOKERS INT.
1724 Eleventh Street
Sacramento CA 95814, USA

opracował Piotr Rymarowicz




ZB nr 4(22)/91, kwiecień '91

Początek strony