ZB nr 1(43)/93, styczeń '93
Z MENU INDIAN AMERYKI PÓŁNOCNEJ
Kiedy na Zachód ciągnęły kryte wozy osadników tocząc się przez równiny, odkryto gatunek
dziko rosnącej nasturcji. Nazwano ją "indiańską rzerzuchą", ponieważ plemiona zamieszkujące
ten obszar spożywały zarówno jej kwiaty jak i licie , co dawało ich sałatkom specjalną ostroć.
SAŁATKA Z NASTURCJI
           
(4 porcje)          
1 szklanka umytych młodych lici 
nasturcji
1 szkalanka zielonej sałaty
3 pory, umyte i pokrojone
    
          sos:             
3 szklanki oliwy
4 szklanki octu winnego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
8 łyżeczki wieżego pieprzu 
ziołowego
    - Wrzucić składniki sosu do 
miksera i ubić na jednolitą masę.
     
 -  Włożyć wszystkie
składniki sałatki do dużej miski i
delikatnie wymieszać. Tuż przed
podaniem wymieszać ponownie z sosem.
 
      
SAŁĄTKA Z BURACZKÓW , OGÓRKÓW I CEBULI
         (6-8 porcji)         
6 redniej wielkoci umytych
buraczków
1 ogórek umyty i posiekany w 
plasterki
3 żółte cebule, obrane i
posiekane
    
          sos:             
34 szklanki oliwy
34 szklanki octu owocowego
4 łyżeczki soli
14 łyżeczki pieprzu ziołowego
    - Włożyć buraczki do garnka 
i zalać wodą i gotować na wolnym 
ogniu ok. 1,5 godz aż do
zmiękczenia. Obrać i pokroić.
     
 -  Włożyć pokrojone w
plasterki buraczki, ogórek i cebulę 
do dużej miski i delikatnie
wymieszać.
 -    Wymieszać oddzielnie 
składniki sosu, przyprawić nim 
sałatkę i pozostawić na ok. 1 
godz.
 
     Przed podaniem wymieszać
ponownie.
       
SAŁATKA Z KAPUSTY           
                   
        (6 porcji)          
1/2 redniej wielkoci główki
kapusty, bardzo cienko pokrojonej
1 słodka papryka, wymyta,
wydrylowana i posiekana
1 marchewka oskrobana i drobno 
starta
2 pory umyte i cienko pokrojone
    
          sos:             
13 szklanki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
1 jajko
2 łyżeczki soli
18 łyżeczki wieżego pieprzu 
ziołowego
    -  Włożyć kapustę, paprykę, 
marchewkę i pory do dużej miski.
     
 -  Ubić składniki sosu do 
puszystoci, wlać do jarzyn i 
dobrze wymieszać.
 
      
CIASTECZKA GROCHOWE          
             (10-12 porcji)        
1/4 kg grochu umytego,
namoczonego i ugotowanego
1 szklanka mąki kukurydzanej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka mleka
2 jajka lekko ubite
2 łyżki oleju
  
   -  Dokładnie osączyć groch i 
ostudzić do temperatury
pokojowej.
     
 -  Zmieszać dokładnie ze
sobą mąkę kukurydzaną, pszenną oraz 
sól, pieprz i proszek do
pieczenia, wymieszać jajka z mlekiem i 
połączyć z produktami sypkimi.
     
 -  Wymieszać wszystko
delikatnie z grochem. Rozgrzać olej 
na dużej patelni. Narzucać ciasto 
dużą łyżką i zbrązowić ciastka po 
obu stronach.
 -      Podawać gorące w
zastępstwie ziemniaków z dużą ilocią 
masła.
 
    
        
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY 
 (4-6 porcji)         
6 kolb słodkiej kukurydzy, nie 
obranej z lici
woda
6 łyżek soli
  
  -  Obrać kolby tylko z
zewnętrznych lici i usunąć kitki.
     
 -  Wlać osoloną wodę do
dużego głębokiego garnka, wrzucić 
kukurydzę i gotować przez ok. 1 
godz.
     
 -  Wyjąć kolby i owinąć w 
folię aluminiową.
     
 -  Piec w gorącym piekarniku 
przez ok. 1 godz.
     
 -  Rozwinąć i podawać z
masłem, solą i pieprzem.
 
        
PIECZONE OGÓRKI 
   (4-6 porcji)         
4 ogórki obrane i pokrojone w 
paski
2 łyżki masła i margaryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pokruszonych nasion 
koperku
1/4 łyżeczki pieprzu
  
  -  Ułożyć warstwę 12 porcji 
ogórków na dnie rondla i skropić 
połową porcji masła i margaryny.
     
 -  Zmieszać przyprawy i
połową posypać ogórki.
     
 - Włożyć drugą warstwę 
ogórków i postąpić jak z warstwą 
pierwszą.
     
 -  Piec nie przykryte w
gorącym piekarniku przez 1 godz. 
Wymieszać tak, aby zamienić
warstwę dolną z górną. Podawać
gorące.
 
         
PIECZONA DYNIA
 (8 porcji)          
4 redniej wielkoci dynie
16 łyżeczek miodu
8 łyżek masła lub margaryny
pieprz do smaku
  
-  Przepołowić dynie, wybrać 
miąższ i nasiona, oczycić dno 
jeli to konieczne.
     
 -  Do każdej wydrążonej
połówki włożyć 2 łyżki miodu, 1 
łyżkę masła lub margaryny i 
szczyptę lub dwie pieprzu.
     
 -  Włożyć dynie do dużego 
rondla i piec nie przykryte przez 
ok. 2,5 godz., aż dynia stanie 
się miękka.
 
tłum: Andrzej Rutkowski 
  
ZB nr 1(43)/93, styczeń '93
Początek strony